Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wracają do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej…
Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to ciekawa droga do pozyskania nowych umiejętności – nauczenie się podstaw gotowania, przyswojenie sobie tajników przeróżnych receptur oraz właściwych technik produkcyjnych.…
Warzywa kiszone są tak głęboko związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański specjał, sporadycznie spotykany w innych regionach świata. Jednakże kiszonki…
Od stuleci w polskiej kuchni używa się kwaszonek. Od kilku lat jednak raz za razem wymienia się również ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw,…
Ostatnio rzadko już zjadamy obiady z dwóch dań. Z powodu stałego pośpiechu, co wywołuje konieczność błyskawicznego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie,…
Przez pewien czas panowało powszechne przekonanie, że kawa nie jest napojem dobrym dla naszego zdrowia, jednak najnowsze doniesienia przeczą tej tezie – coraz częściej pojawiają…
Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki gorącej, smakowitej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy dobrej…
Od szybkiego rozkwitu przemysłu spożywczego, który trwa od zeszłego wieku, artykuły spożywane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość.…