Domowe przetwory z warzyw są z nami od wieków

Zamów kiszonki z warzyw.

Warzywa kiszone są tak głęboko związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański specjał, sporadycznie spotykany w innych regionach świata. Jednakże kiszonki znane są nie tylko w Europie, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.

Kwaszonki znane są ze swoich aspektów prozdrowotnych

Badacze historii potwierdzają, iż metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich przechowywanie w occie, w solance albo w soli, znana jest ludziom od ponad czterech tysiącleci. Ta metoda prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a na terenach antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym się je zanurza, powstrzymuje namnażanie się bakterii gnilnych. Kilka wieków temu była to świetna metoda, by zwiększyć okres zdatności do konsumpcji ryb, warzyw i mięsa nawet o kilka miesięcy. W wyniku tego wynikł obyczaj preparowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od zarania swojego istnienia słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Charakteryzują się one między innymi dużą zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które miały na pokładzie kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Co ciekawe, w naszym języku kwaszone przetwory warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z rzepaku czy buraka cukrowego.

Smak kiszonych przetworów warzywnych różni się w rozmaitych rejonach świata

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kiszonym jest ogórek, rozpoznawany generalnie na całym świecie, także w USA i w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest nadmiernie popularna. Tymczasem ogórki kwaszone są tam chyba wyjątkowo lubianym składnikiem hamburgerów, hot-dogów oraz kanapek. W Polsce oprócz ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraki, które wykorzystuje się do przyrządzania surówek oraz zup. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. marchew, pomidory, jak również owoce (np. śliwki), a czasami nawet śledzie.

Solanka i ocet zmieniają smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwasowości i chrupkości. Kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się fundamentem albo znaczącym dodatkiem do setek przepisów narodowych. Należy wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych krajach świata, gdyż jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Dlatego też ogórek kiszony wedle tradycyjnego polskiego przepisu, miał inny smak niż ten wyprodukowany np. w Chinach.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]