Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw

Kup sok z kiszonego buraka.

Od stuleci w polskiej kuchni używa się kwaszonek. Od kilku lat jednak raz za razem wymienia się również ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który teraz często dostępny jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości i zawartość

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niezmiernie zdrowy, choć bardzo kwaśny. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to kapitalne źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy B3, E, C oraz A, a także liczne minerały, jak m.in. potas, sód oraz żelazo. Wiele osób może mieć problem z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, jednak powinnyśmy sięgać po niego systematycznie, dlatego że jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na pracę jelit, a przez to może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty poleca się także anemikom z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym sokiem nie wolno przesadzać – wystarczy pić mniej więcej 250 ml soku na dzień.

Gdzie zamówić sok z kiszonych buraków i innych warzyw?

Innym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni i który spożywamy również jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność organizmu: wyostrza koncentrację, redukuje poziom cholesterolu, a równocześnie zapobiega zaparciom. Mimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić cukrzycy. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem bądź chorobami nerek.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, by przyrządzać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w swoim sklepie albo założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, iż soki tego rodzaju trzeba przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]