Dalsze informacje o zakwasie na biały barszcz.
Ostatnio rzadko już zjadamy obiady z dwóch dań. Z powodu stałego pośpiechu, co wywołuje konieczność błyskawicznego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś podawanych na ogół jako to drugie danie. Lecz typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz lokalów z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach w trakcie obiadów bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.
Barszcz biały to nie żurek – Zakwas na bazie mąki żytniej lub pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?
Jeśli zapyta się Polaka o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób nawet nie widzi podstawowej różnicy między tymi daniami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przyrządza się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek – z zakwasu na mące żytniej. Ale to nie jedyne, co dzieli te zupy, aczkolwiek warto stanowczo zaakcentować, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem doświadczenia kucharza i jego osobistych upodobań. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym z reguły znajduje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kiszonej czy z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej zagmatwane, bowiem w ramach tej grupy zup wyróżnia się trzy rodzaje:
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany zazwyczaj ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Baza na barszcz biały i żurek? Przygotować samemu czy kupić?
Wykonanie zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy jest nieskomplikowane, chociaż nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. Na blogach kulinarnych przeczytać można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Stosując jednak domowy zakwas powinno się zaplanować pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli ochota np. na barszcz biały najdzie was bez ostrzeżenia, można sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym zrobimy wyborny barszcz biały i żurek staropolski bądź śląski.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]