Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Potrzebujesz żywności nieprzetworzonej? Skieruj się na ten adres.

Od szybkiego rozkwitu przemysłu spożywczego, który trwa od zeszłego wieku, artykuły spożywane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Jednak wraz z dojrzewającą świadomością nabywców odnośnie tego, co konsumują i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni towarów wyprodukowanych z eko żywności.

Zalety żywności ekologicznej

By konkretny wyrób sprzedawany w Polsce mógł tytułować się „ekologicznym”, musi sprostać kilku warunkom. Żywność eko i artykuły z niej wykonane muszą pozyskać stosowne certyfikaty przyznawane przez upoważnione do tego instytuty. Nadrzędną jednak cechą spożywczych produktów ekologicznych jest to, iż zastosowane do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce hodowano z zachowaniem kluczowych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie używali chemicznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów, które mogłyby mieć negatywny wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, ale które też szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy wywołują zasolenie gleby bądź zanieczyszczają wody powierzchniowe, a opryski pół silnymi pestycydami nieraz powodują np. obumieranie pożytecznych organizmów. Tymczasem ekologiczna uprawa sprawia, że warzywa i owoce cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, iż mniej tych niepożądanych substancji dostanie się do ciała ich konsumentów.

Jak winna być znakowana zdrowa żywność?

Żywność ekologiczna jest poddawana ciągłemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym także w czasie składowania i transportu. Co ważne, jeżeli przetwór spełnia wymogi, jego wytwórca nie licząc standardowych informacji m.in. o terminie trwałości, masie netto, miejscu produkcji składników, kaloryczności czy warunkach składowania, musi również obligatoryjnie wskazać numer ID organu kontrolnego dany produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym są białe gwiazdki, które tworzą w kształt liścia. Szukając żywności ekologicznej należy więc czytać wnikliwie etykiety produktów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o zdobytych certyfikatach.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]