Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Chcesz zamówić sok z kiszonych buraków? Skieruj się tu.

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wracają do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała substancje niezastąpione dla jego właściwego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie składniki w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie dużo związków wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to również skarbnica witamin. Warta uwagi jest zwłaszcza duża zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także duże nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego trzeba go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks lub wrzody żołądka. Pobudzają one także apetyt i stanowią ochronę w czasie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]