Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Jeśli potrzebujesz soli kłodawskiej niejodowanej, koniecznie sprawdź superbutelki.pl.

Substancją niezbędną do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości ma sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je w kuchni?

Atuty różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która wspaniale podkreśla smak jedzenia. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, takich jak cynk, żelazo czy selen, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, żelaza czy potasu, a więc pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]