Jeśli potrzebujesz soli kłodawskiej niejodowanej, koniecznie sprawdź superbutelki.pl.
Substancją niezbędną do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości ma sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je w kuchni?
Atuty różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która wspaniale podkreśla smak jedzenia. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, takich jak cynk, żelazo czy selen, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, żelaza czy potasu, a więc pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]